quarta-feira, fevereiro 18, 2009

Entrevista à Revista Grega «Mixtape»!

Queridos Amigos,
apesar da dificuldade de compreensão da língua (diria mesmo, nula...) aqui vos deixo as fotografias e a entrevista, que dei no dia 26 de Janeiro, no Half Note de Atenas, que foi publicada na Revista Mixtape, e cujo autor Andreas Violaris fez a gentileza de partilhar comigo, enviando o link do artigo na página web da revista!
Obrigada!! Efgaristo poli!!
(FOTOS: Vangelis Patsialos)





"Το fado είναι για μένα η έκφραση της ζωής. Εκφράζει την ευτυχία, την αγάπη, τη δημιουργία. Εκφράζει τα πάντα!", μου τόνισε η όμορφη και καθ' όλα εύθυμη Joana Amendoeira το βράδυ της Παρασκευής στο καμαρίνι του Half Note Jazz Club, σε μια συζήτηση που είχαμε στην ανάπαυλα της ζωντανής της εμφάνισης.
"To fado αποτελεί συγκεκριμένη κουλτούρα και όχι κάποιο είδος μουσικής, γι' αυτό και είναι αγαπητό και προσιτό ακόμη και στον κόσμο που δε γνωρίζει τη γλώσσα", συνέχισε όταν την προέτρεψα να μου απαντήσει αν το fado μπορεί να καταταχθεί στην world music.
"Όταν ερμηνεύεις fado πρέπει να είσαι αληθινός, να έχεις πάντα το ίδιο πάθος και συναίσθημα γιατί αυτό ακριβώς εκφράζει. Διαφορετικά το κοινό δε θα εκλάβει το τι εστί fado", μου υπογράμμισε στην ερώτηση μου αν έχει το ίδιο πάθος και συναίσθημα σε κάθε της ζωντανή εμφάνιση.
Στη συνέχεια αναπολεί τα παιδικά της χρόνια, όταν οι γονείς της την ώθησαν στη μουσική σε ηλικία μόλις έξι ετών και μου αναφέρει ότι εκτός του fado, αγαπημένες της επίσης μουσικές είναι η jazz, το flamenco, και η κλασική μουσική.
Τέλος, τονίζει την αποδοχή που έχει το fado σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού οι περιοδείες της περιλαμβάνουν όλες σχεδόν τις χώρες Λατινικής Αμερικής και καταλήγει περιγράφοντας την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ με τίτλο "Joana Amendoeira & Mar Ensemble", το οποίο είναι ηχογραφημένο live και αποτελείται από CD και DVD.
Κατά τα λοιπά, η ζωντανή εμφάνιση της Joana Amendoeira είχε ξεκινήσει λίγα μόλις λεπτά μετά τις 10:30, με τα όργανα που τη συνοδεύουν να είναι μια πορτογαλέζικη κιθάρα, ένα κοντραμπάσο και μια κλασική κιθάρα.
Ομολογώ ότι δεν είμαι εραστής της world music και πόσο μάλλον του fado, όμως είναι απόλυτα αντιληπτό ότι η Joana Amendoeira, παρά το νεαρό της ηλικίας της, επιδεικνύει επί σκηνής μια αξιοθαύμαστη ωριμότητα στις ερμηνείες της, με σεβασμό στην παράδοση της Πορτογαλίας.
Οι σπουδαίες φωνητικές της ικανότητες, σε συνδυασμό με τους μελαγχολικούς στίχους που περιγράφουν μικρές ιστορίες της καθημερινής ζωής των παραδοσιακών φτωχογειτονιών της Πορτογαλίας, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα άκρως κατανυκτική.
Οι συμπατριώτες της μουσικοί που την πλαισιώνουν, συμμετέχουν με τρόπο διακριτικό στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας και η πορτογαλέζικη κιθάρα θα κλέψει τις εντυπώσεις με τις ταξιδιάρικες μελωδίες της.
Το ρεπερτόριο κινήθηκε μεταξύ των προσωπικών άλμπουμ της Joana Amendoeira και κυρίως - όπως μας είπε από μικροφώνου - από κομμάτια της τελευταίας της δουλειάς.
Λίγα λεπτά πριν τις 0:00 και ένα ημίωρο διάλειμμα η Joana και η παρέα της θα επανέλθουν επί σκηνής για το δεύτερο μέρος που θα κινηθεί στο ίδιο mood, με την ερμηνεύτρια να προτρέπει το ακροατήριο να συμμετάσχει σε κάποια φωνητικά.
Είναι γύρω στις 1:00 που η σεμνή αυτή τελετή θα λάβει τέλος, με το κοινό που έχει κατακλύσει την αίθουσα του Half Note Jazz Club να εμπεδώνει με τον καλύτερο τρόπο τους λόγους για τους οποίους η Joana Amendoeira κατέχει και με το παραπάνω την τέχνη του σύγχρονου πορτογαλέζικου fado.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βαγγέλης Πατσιαλός)
Links

Sem comentários: