terça-feira, maio 08, 2007

Próxima paragem...Budapest I

A pouco mais de uma semana do nosso regresso a uma das mais belas cidades europeias -Budapest - (que é já uma segunda casa para nós, por todo o carinho com que nos recebem, desde 1998, uma vez que foi na Hungria que cantei pela primeira vez internacionalmente!), foi publicado um artigo no jornal Metro a anunciar um dos concertos que iremos apresentar na capital húngara, no Teatrum do Millenaris Park, no próximo dia 20 de Maio.






«A fado királynője Budapestre készül


A fado - tipikus portugál zenei műfaj - egyik legjelesebb képviselője, Joana Amendoeira május 20-án ismét koncertet ad Budapesten, a Millenárison.


Joanát, aki nem először szerepel a magyar fővárosban, a fado New Generation énekesének tartják. Maga a "fado" szó a latin fatum, azaz sors, végzet szóból származik. Úgy is mondhatnánk tehát, a végzet, dalban elbeszélve.


Ennek megfelelően többnyire szomorkás, édesbús románcokról van szó, várni a szeretett férfira vagy a távollévőre, búcsúzás, nosztalgia, olykor honvágy a téma. Ez utóbbi onnan is ered, hogy a valamikor Brazíliába behurcolt és már portugálul beszélő afrikai rabszolgák zenéje és tánca is sokszor benne rejlik ezekben a dalokban.


E különleges zenei műfaj nagyon népszerű Portugáliában. A legismertebb dalok a XIX-XX. század fordulóján születtek Lisszabon zegzugos utcáinak éttermeiben.A műsorra sokszor vacsora után vagy olykor közben kerül sor (a portugálok későn és órákig vacsoráznak), de a műsor közben nem illik enni, még evőeszközzel zörögni sem.


Joana fellépett már Európa legjelentősebb előadótermeiben, de Dél-Amerikában és az Egyesült Államokban is vastapsot kapott. A fiatal, 25 éves énekesnő műsorának érdekessége, hogy kiválóan énekel magyar dalokat is.


Új formációjának - amellyel a Millenárison fellép - tagjai: Pedro Amendoeira (portugál gitár), Pedro Pinhal (gitár) és Paulo Paz (bőgő).»



Sem comentários: